Cara Cuci
Bersih Sayuran Dari Kekotoran Dan Ulat
Walaupun
kita biasanya berhati-hati ketika mencuci sayuran, khususnya sayuran berdaun
hijau kita biasanya merasa bimbang dikhuatiri masih ada telur-telur bahkan
ulat-ulat terdapat bersarang dibelakangnya yang tidak kita lihat. Rasa bimbang
itu menyebabkan kita mengambil masa yang panjang untuk mencuci sayur dan sudah
pasti akan menggunakan air yang banyak. Disini saya syorkan anda mengikuti cara
ini yang dirasakan pasti anda tidak akan lagi merasa bimbang atau khuatir,
terutama jika memakan sayuran yang berupa ulam, termasuklah ulam raja, mahupun
kangkong serta bayam.
Caranya
mudah aja, setelah anda bersihkan sayuran tadi dengan air sepintas lalu, lalu
anda rendamkan sayur tadi sehingga tenggelam dengan air dalam sebuah mangkuk
besen yang semuatnya. Kemudian anda masuklah garam dan cuka.
Biarkan
beberapa ketika sayuran tadi terendam, Hasilnya anda pasti mendapati kekotoran
keluar dari sayuran tadi termasuk ulat-ulat, kutu dan sebagainya. Ulat-ulat
tadi terlepas dari daun dan ini akan memudahkan lagi untuk anda mencucinya dan
anda tidak perlu bimbang lagi. peria tersebut dengan daun jambu biki sebelum
rebus sekurang-kurangnya lima minit atau sampai peria setengah matang.
No comments:
Post a Comment