Sunday, September 10, 2017

Petua Cara Masak Ikan Tongkol Lebih Lembut




Petua Cara Masak Ikan Tongkol Lebih Lembut Dan Sedap Isinya

Ikan tongkol atau turut dikenali dengan banyak nama iaitu bakulan, ikan panit dan paling popular adalah ikan kayu. Sesuai dengan daging atau isi ikan yang agak keras. Gelaran ikan kayu amat sinonim dan popular di negeri Sabah.

Bersesuaian dengan namanya ikan kayu, sudah tentulah isinya keras dan susah untuk dimasak, Selalunya orang akan masak ikan ini cara goreng atau bakar sahaja. Walau bagaimanapun ia boleh juga dimasak pelbagai resepi Cuma perlu tahu cara melembutkannya.

Salah satu cara untuk melembutkan isi ikan tongkol adalah dengan merebusnya dahulu sebelum masak kemudian mengikut citarasa anda. Cara rebus adalah menggunakan asam jawa atau menggunakan asam keping. Tapi kalau hendak masak tu janglah terlalu lama. Takut ikan hancur pula dan tidak sesuai dimasak semula.

Insyaa Allah, isi ikan tongkol akan jadi lebih lembut dan sedap.


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment