Petua Cara Masak Ikan Tongkol Lebih Lembut
Dan Sedap Isinya
Ikan tongkol
atau turut dikenali dengan banyak nama iaitu bakulan, ikan panit dan paling
popular adalah ikan kayu. Sesuai dengan daging atau isi ikan yang agak keras.
Gelaran ikan kayu amat sinonim dan popular di negeri Sabah.
Bersesuaian
dengan namanya ikan kayu, sudah tentulah isinya keras dan susah untuk dimasak,
Selalunya orang akan masak ikan ini cara goreng atau bakar sahaja. Walau
bagaimanapun ia boleh juga dimasak pelbagai resepi Cuma perlu tahu cara
melembutkannya.
Salah satu
cara untuk melembutkan isi ikan tongkol adalah dengan merebusnya dahulu sebelum
masak kemudian mengikut citarasa anda. Cara rebus adalah menggunakan asam jawa
atau menggunakan asam keping. Tapi kalau hendak masak tu janglah terlalu lama. Takut
ikan hancur pula dan tidak sesuai dimasak semula.
Insyaa
Allah, isi ikan tongkol akan jadi lebih lembut dan sedap.
Selamat
mencuba.
No comments:
Post a Comment