Pokok Lagundi (juga disebut Legundi) dengan nama saintifiknya
"Vitex trifolia L." merupakan sejenis pokok renek yang mampu tumbuh
setinggi lima meter.
Ciri-cirinya
Pokok Lagundi digambarkan sebagai kacukan antara pokok renek dan
pokok batang berkayu. Ianya mampu tumbuh tinggi. Satu tangkai daun memegang 3
daunnya, dengannya daun berkilat di bahagian atas. Menurut kajian, daunnya juga
mempunyai minyak pati dan resin.
Di sesetengah tempat ianya juga dikenali sebagai pokok Lemuni
Putih, Dangla, Lipuk, Tigau, Three leaves chaste tree, Indian Privet dan Indian
wild-pepper.
Berbeza dengan Pokok Lemuni Hitam (Vitex Trifolia var Negundo), di
mana masyarakat tempatan terutama di sebelah utara semenanjung Malaysia gemar
menggunakannya sebagai ulam-ulaman dan bahan campuran ketika memasak nasi lemak
Lemuni.
Kegunaan
Ia sering digunakan dalam perubatan
tradisional masyarakat tempatan. Akarnya digunakan untuk pencegah kehamilan,
rawatan selepas bersalin. Manakala batangnya pula digunakan untuk menyembuhkan
bengkak dan eksim,
Biji pokok Lagundi juga digunakan
sebagai pereda batuk, penyegar badan serta untuk merawat masalah rambut.
Manakala buahnya digunakan sebagai ubat cacing dan melancarkan perjalanan haid.
Daun pokok Lagundi juga dikatakan
berkhasiat serta digunakan untuk mengurangkan rasa ketidakselesaan, mabuk,
masuk angin, menurunkan suhu badan, meredakan kejang, serta batuk. Bagi wanita
pula daunnya pula dikatakan berkhasiat bagi melancarkan haid serta membersihkan
rahim.
No comments:
Post a Comment